Residential

Ryan House

Completed 2018

Designed for a builder client and his family, this rural house draws from the rural vernacular. Sitting powerfully on the site, the mass of this large house is managed and celebrated in an organised and purposeful linear manner, gable forms are clearly read and stitched together with strong flat roof plane.

Bagged brick walls extend through the ground plane anchoring the building to the landscape, adding a ‘handmade’ textured quality to the exterior and balancing the strong vertical lines of the tray cladding. Softened with bespoke timber joinery, screens, pergolas and planting outside and customised interiors inside.

Contractor: Hamish Ryan Construction

Photographer: Sarah Rowlands

Awards:
NZIA Nelson Marlborough Architecture Award 2019 - Housing