Arthouse Architects

Old Wharf Road Public Toilets

This project for the Tasman District Council required two accessible public toilets to be designed for this popular skateboard park and walking track along the inlet in Motueka. The brief stated simply that they should be ‘indestructible’ after the last plastic ‘port-a-loo’ met with an untimely demise.

There is no power or sewer connections in the vicinity so the design incorporates its own septic tank, located directly beneath the toilet building. A simple plan and concrete block constriction was the answer and a dynamic roof shape to give the local community something to claim as their own. Inspiration was drawn from the curves of the skateboard park ramps and the lapping of the nearby sea at the as it rolls into the beach. A simple curved steel structure was designed and heavy gauge iron draped over the top. The roof continues over the front edge, giving shelter to the public seat that was incorporated into the elevation facing the road and the walking track.

 

completed:
2005
contractors:
Peter Heal Builders Ltd
photographer:
Arthouse Architecture Ltd.