The original two storey house was built as a show home 100 years ago and is a fine example of timber victoriana with extensive fine detail. Over the years the house had deteriorated and had also suffered from the usual unfortunate refurbishments. The clients asked for a high level of design, workmanship and overall finish. At the end of the job the additions and the old should be indistinguishable.

The original plan consisted of separate spaces with no sense of flow between the living areas or between inside and outside. The renovation has linked the living areas and opened the house up to the sun and the outdoors. A large bay window was moved out to enlarge the sitting room and bedroom above and by doing so improved the proportions of both.

Outdoor spaces were created off the living areas and linked to a pool and the garden. Upstairs new bedrooms and bathrooms were created while space underneath has been utilised for a study, games room and wine cellar. The work has been carried out using authentic materials and in the style of the original and will see this beautiful house carry on for at least another 100 years.

completed:
2004
contractors:
AJ Brown
photographer:
Elspeth Collier
Awards: