The existing Hardiplank house was disjointed, cold, dark and dated when our clients purchased it. They wanted a flowing, sunny, warm, modern, child friendly family home that allowed them to make the most of the established garden to the west.

We re-configured the interior layout and transformed the existing garage/workshop into a study, guest bedroom and master bedroom with walk-in wardrobe and ensuite. By pitching the roof planes up we allowed sun into the back of the southern spaces and provided high level windows for ventilation.

The kitchen/living/dining spaces were all re-configured to allow sheltered morning, day time and evening spaces to sit in the sun and improve the flow between spaces. We incorporated a thermal mass conc. block wall into the heart of the area and retrofitted radiators that run off a gas boiler to provide an easily controllable heating system. Solar panels provide the primary heat source for hot water and an instant gas califont provides hot water to the remote ensuite.A recycled rimu floor ties the kitchen, dining and living space together while the polished concrete floor of the second living space absorbs day time sun and provides a hard wearing surface for the kids to play on. The bifold doors open out to the west facing timber deck and pergola, creating a wonderful entertaining space.A mixture of Linea weatherboards and Titan Panel expressed with different colours compliment the forms of this comfortable family addition and alteration

completed:
2008
contractors:
Tony Riordan Builders Ltd
photographer:
Arthouse Architecture Ltd.
Awards:
Media: