This new house on an elevated flat site is situated on a private section just outside Takaka. The contemporary house is understated with a subtle palette of natural materials including polished concrete, vertical shiplap Cedar, timber flooring and plywood ceilings. Designed as a series of three interconnecting modules (living, sleeping and guest) the house can easily be lived in by one person or a family of five.

‘Designed as a series of three interconnecting modules, the house can easily be lived in by one person or a family of five.’

High ceilings that lead out to covered deck and terrace areas provide options for outdoor living all year round. Hot water in-floor heating coils powered by a low energy heat-pump in conjunction with a centrally located log burner in the living space will help maintain a constant temperature year round. The polished concrete floor and feature concrete block gallery wall provide a high thermal mass and high levels of insulation will keep running costs down. A mix of halogen and low energy LED lights, solar hot water heating and thoughtful orientation of windows and rooms all contribute to the sustainability credentials of this house.

 

completed:
2011
contractors:
Frank Byrne
photographer:
John-Paul Pochin
Media: